Veelgestelde vragen

Als jij of je kindje op de een of andere manier moeilijkheden ervaren, zoals oververmoeid zijn, gevoel dat het teveel wordt,… . Niet omdat iemand anders het zegt. Als iets voor jou werkt, dan werkt dat.

Wat is de ‘gentle sleep’ methode?

De gentle sleep methode is een methode opgericht door Kim West ‘The sleep lady’. Als therapeute en mama heeft zij zelf ervaren met haar eigen dochters hoe belangrijk het is om nabijheid te bieden aan je kindje. Zij heeft vanuit haar achtergrond de kennis om te weten hoe belangrijk het is om een antwoord te bieden aan slaap’problemen’. Tekort aan slaap kan er immers voor zorgen dat je niet meer kan functioneren. Slaap behoort net zoals eten bij onze basisbehoeftes.

Zij heeft hiervoor een methode ontwikkeld waarin responsief handelen en nabijheid centraal staan. Over de hele wereld worden er nu coaches opgeleid die deze methode na een intensieve training mogen toepassen.

Naast de basisopleiding is het nodig om vormingen te blijven volgen om je certificaat te kunnen behouden. Framke Trousse heeft deze opleiding gevolgd en is houder van een certificaat.

Wat is een slaap’probleem’

Een probleem is pas een probleem als jij dit zo ervaart. Als jij of je kindje
Het is ook aan ons als coach om te vertrekken vanuit een realistische verwachting. Is jouw kindje er nog niet klaar voor, dan zullen wij deze grens ook aangeven. Wat mag je verwachten op welke leeftijd.

Wat betekent slaapcoaching nu eigenlijk?

Slaapcoaching is een hele brede term waarin heel veel valt te vertellen. Het uitgangspunt zou echter altijd hetzelfde moeten zijn en dat is hetgeen dat jullie als probleem ervaren. Dat is dan is hetgeen waar wij samen aan zullen werken. De vragen kunnen daarom ook heel divers zijn, daarom is de aanpak ook op maat.

Wij zullen deze term niet zo vaak gebruiken in onze plannen omdat we vinden dat dit de lading niet dekt. Vandaar ook onze visie, liefdevol helpen slapen.

We gaan jullie helpen. En dit op basis van jullie input en hoe ver jullie daar in willen gaan. Je bent nooit verplicht om alles in 1x te doen. Je kan alles opdelen naargelang je eigen gevoel.

Soms wil je ook alvast proactief op zoek gaan naar informatie om goed voorbereid te zijn. Ook hiervoor kan je bij ons terecht. 

Kan je enkel slaapcoaching doen als je je kindje laat uithuilen?

Neen, onze visie is gebaseerd op zoveel mogelijk hechting en nabijheid. Deze kunnen perfect samen gaan met een consistente aanpak. Omdat we vertrekken vanuit jullie vraag kunnen we ook de aanpak kiezen die het beste bij jullie past zodat jullie dit ook kunnen volhouden.

Een uithuilmethode zullen wij echter nooit voorstellen. Dit behoort niet tot de Gentle Sleep methode en wordt dus niet door coaches in deze methode gebruikt.

Is het dan een belofte dat een kindje nooit zal huilen? Absoluut niet want dit is een vorm van communiceren. Het is echter aan ons, aan de ouders, om daar gepast op te reageren. Om samen te reguleren.

Waar we wel in geloven is, dat responsief handelen op het slaapgedrag van een kindje kan bijdragen tot een goede hechting. Het is een communicatie van een kind waar wij als ouder op gaan reageren en dus samen naar de juiste weg zoeken.

Vanaf welke leeftijd kan ik mijn kindje helpen slapen?

Een traject zal nooit voor 4 maanden starten als het over coachen van dutjes en nachten gaat. Al wat daarvoor komt, is voorbereidend werk omdat je kindje biologisch nog niet in staat is om regelmatig te slapen.

Ook na deze leeftijd, is je kindje er soms nog niet klaar voor en dan is het kwestie van wachten en te bekijken of we eventueel met iets anders kunnen helpen. Voor jezelf. Voor je kindje. Ook dit zullen wij duidelijk aangeven.

Uiteraard kan je alvast enkele goede gewoontes inbouwen en enkele voorbereidingen doen. Ook dit bieden we aan via een wolktraject.

Kan ik mijn baby verwennen?

Heel simpel. Neen.

Een baby heeft nabijheid nodig. Zowel een baby van een paar weken als een baby van 12 maanden. Ouderschap bestaat uit beschikbaar zijn voor je kindje en dat kan je op vele verschillende manieren. Door voor jezelf te zorgen. Door je kindje te laten voelen dat je er bent. Op leuke en minder leuke momenten.

Wat met creche/andere zorggevers

Wij zullen zoveel mogelijk rekening houden met andere zorggevers omdat we een plan moeten kunnen voorstellen dat consistent is.

Uit onze ervaring in ons kinderdagverblijf weten we dat het geen zin heeft om plannen voor te stellen als deze niet haalbaar zijn op de opvang. Gaat je kindje vb voltijds naar de opvang, dan is het belangrijk dat we een haalbaar plan opstellen.

Moet ik stoppen met borstvoeding?

Helemaal niet. Een goed voedingspatroon staat los van de manier waarop er gevoed wordt. Als dit voor jou belangrijk is, dan

Kan je een probleem oplossen in een paar uur?

Eerst en vooral een probleem is pas een probleem als jij/jullie dit zo ervaren. Los van andere meningen of overtuigingen. Een plan van aanpak is dan ook heel persoonlijk en wordt tijdens het kennismakingstraject besproken.

Ik zal ook heel eerlijk aangeven of dit biologisch mogelijk is voor jullie kindje. We respecteren immers de maturiteit en mogelijkheden van jullie kindje.

Naast wat ‘biologisch’ mogelijk is, is er ook zoiets als klaar zijn voor het proces. Ook dit zal duidelijk aangegeven worden.

Als ik aan slaapcoaching doe, ben ik dan geen responsieve ouder?

Het is net door te reageren op de noden van je kindje, dat je een responsieve ouder bent. Ook een goede slaap valt daaronder.

Als je zelf ook voelt dat het teveel wordt, dat je moeilijk begint te functioneren door slaaptekort dan heeft ook jouw kindje nood aan een aanpak die voor beiden werkt.

De effecten van een slaaptekort zijn legio. De effecten van een goede (nacht)rust zijn dat ook, en hebben een wonderbaarlijk effect op het functioneren van iedereen.

Kan ik slaapcoachen én toch op ritme van mijn kindje werken?

Absoluut. We vertrekken ook vanuit het ritme van jouw kindje.

Er zijn uiteraard algemene richtlijnen en die gebruiken we als kapstok om ons plan rond te bouwen. Maar jij geeft de richting aan en bepaalt het tempo.

Daarnaast worden jouw verwachtingen ook getoetst aan wat mogelijk is op de leeftijd van jouw kindje. We gaan dus niets forceren of ‘trainen’.

Het aanbieden van een richtlijn kan je echter op weg zetten. Kleine veranderingen brengen soms al heel grote veranderingen teweeg.

Zoek jij een antwoord op andere vraag?