Over ons

Slaapcoaching van 0 tot 4 jaar, met nadruk op een responsieve houding, grote betrokkenheid en een goede hechting.  We gebruiken hiervoor onze jarenlange kennis en ervaring die we hebben opgebouwd in onze kinderdagverblijven en The Gentle Sleep methode.

Waarom Liefdevol Helpen Slapen

Zowel in onze kinderdagverblijven als in onze manier van werken als slaapcoach neemt het hechtingsproces een belangrijke plaats in. Een goede hechting zorgt immers voor een goede ontwikkeling.

Een kind kan zich bovendien beter ontwikkelen als in basisbehoeftes voorzien zijn en ook slapen hoort daarbij. We zien dagelijks de effecten als slapen goed gaat. We zien kinderen en gezinnen die zich kunnen ontplooien. Die veerkrachtig zijn, die nieuwsgierig zijn, die willen ontdekken en beleven.

Een consistente aanpak, een goede regelmaat en structuur kan er voor zorgen dat het net makkelijker is om eens af te wijken van dat patroon. Omdat je consistent bent, weten de kinderen ook wat te verwachten en dat geeft rust.

Onze visie

De passie voor slaapcoaching is gegroeid vanuit de ervaring in ons kinderdagverblijf. Sinds 2010 vangen we kindjes op in 3 locaties in Antwerpen en proberen we ook mee te evolueren met de noden van onze kindjes. Slaapcoaching is er daar 1 van.

Dit project heeft in ons kinderdagverblijf zo een grote plek gekregen dat we ervoor gekozen hebben om dit traject ook naast ons kinderdagverblijf aan te bieden zodat we niet alleen onze eigen ouders en collega’s kunnen helpen, maar ook ouders en collega’s daarbuiten. Het delen van onze ervaring vanuit verschillende standpunten: die van ouder, die van het kinderdagverblijf, die van slaapcoach.

Werken met en voor kinderen doen we sinds 2010. Slaapcoaching via The Gentle Sleep methode doen we sinds Januari 2022.

Gentle Sleep Methode

 De Gentle Sleep Coach opleiding is het eerste en meest uitgebreide professionele en gecertificeerde slaapcoachingsprogramma. De opleiding bestaat uit 80 uren training door een professioneel team van 2 artsen, een psycholoog, een advocaat, voedingsdeskundige, doula’s en een familietherapeut. Elke coach moet een examen afleggen om te kunnen slagen en moet deelnemen aan het mentorschap geleid door Kim West, LCSW-C (“the Sleep Lady”). Kim West heeft 20 jaar ervaring met het begeleiden van oververmoeide ouders. Klinisch mentorschap en een voortdurende training zijn verplicht om het certificaat van Gentle Sleep Coach te behouden.

Een training bestaat uit:

–  Basis mbt begeleiding en ontwikkeling van het kind –  De wetenschap van het slapen en gedragstechnieken om ouders te helpen het gedrag bij te sturen kinderen van 0 tot 6 jaar –  Het belang en duiding rond de hechtingstheorie – – Het ondersteunen van de borstvoedende moeder

In de training worden ook opleidingen voorzien door gerenommeerde specialisten zoals:

–  Postnatale Depressie van Dr. Shoshana Bennett, auteur en specialist in postnatale depressies
–  Medische condities en slaapapneu door Dr. Lewis Kass, Directeur van Children’s Sleep Center
–  Reflux en Slaap door Dr. Anthony Loizides, pediatrisch gastroenterologist

 Het GSC Programma bestaat ook uit een exclusieve training gefocust op hoe op een responsieve manier te werken met baby’s van 0 tot 5 maanden. Enkele onderwerpen die aan bod komen zijn:  

– Uitgebreide kennis en vorming rond het belang van hechting voor het mentale welzijn van het kind – De wetenschap van de slaap de eerste 6 maanden – Aandachtspunten rond het werken met families in deze delicate periode – Uitgebreide instructies over het evalueren van families de eerste 6 maanden – Kennis en begeleiding om te evalueren wanneer een baby klaar is voor slaaptraining gebaseerd op actueel onderzoek en op bewijs gebaseerde  strategieën – Overzicht van Gentle Sleep oplossingen en strategieën die horen bij de ontwikkeling van een kind, respect hebben voor borstvoeding en de hechting stimuleren. Dit als doel een gefundeerde basis te bieden voor langetermijn slaapoplossingen.

Deze gespecialiseerde training geeft Gentle Sleep Coaches de kennis, de opleiding, de middelen en de bronnen om succesvol met families te werken van 0 tot 5 maanden op een veilige, gezonde en geschikte manier die bij de ontwikkeling van het kind past. 

Framke Trousse

Certified Gentle Sleep Coach
Verantwoordelijke en bestuurder Kinderdagverblijf Achter de maan